Det är något speciellt med bibliotek. Och det luktar så gott

books.jpg

Bibliotek betyder i dagligt tal boksamling

Det är något speciellt med bibliotek. Och det luktar så märkligt gott av gammalt bokdamm och klokskap tycker jag. Jag kan ibland vandra i gångarna och dra ena handen försiktigt över bokryggar i papper och halv och helfranska band och undra vilka alla dessa människor var eller är som skrev alla dessa böcker. Vad fick just dom att vilja uttrycka sig i skrift?
 
Det finns milliontals böcker med berättelser av alla de slag från i stort sett alla tider. Så många levnadsöden. Så mycket visdom och så mycket galenskap också, samlat på en och samma plats. Det skapar en, ibland, magisk atmosfär som man bara kan känna på bibliotek.

 Människan har alltid dokumenterat sina kulturer, traditioner och kunskaper på något vis. I skrift, bild, genom musik och sånger eller muntligt. Mycket av det materialet finns idag samlat på bibliotek runt om i världen. Och jag som tycker om att läsa är väldigt glad och tacksam över det. Visst är det fantastiskt! (Tyvärr har mycket gått förlorat också)

Ett par av de bibliotek som jag skulle vilja ha haft möjligheten att besöka är biblioteket i Efesos i Turkiet (ca 100-110 eKr) och biblioteket i Alexandria i Egypten (ca 300 fKr). Speciellt biblioteket i Alexandria som under antiken var det största biblioteket i dåvarande världen, och ett ledande lärdomscentrum i för tid.

Alla bibliotek har mycket religiös litteratur. Som gamla biblar med vacker skrift och underbara handmålade bilder. Det är fantastiskt att hålla i och titta i en sådan gammal bok tycker jag.

Bibel betyder böcker. Ordet kommer ursprungligen ifrån det grekiska ordet biblos; papyrusbast, det växtmaterial man skrev på. Man skrev också på pergament som är bearbetade djurhudar. Nu för tiden har vi papper och datorer. Människan är bra påhittig tycker jag

M…

© Ingen återpublicering av material från denna blogg i någon form är tillåtet utan uttryckligt tillstånd av författaren

Annonser
Det här inlägget postades i skrivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s